Toiminnan alkuvaiheista
Oulun Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen (NMKY) jäsenistön keskuudessa toimi lauluryhmä yhdistyksen toiminnan rikastuttamiseksi. Yhdistyksen 25-vuotisjuhlaan tarvittiin kuitenkin laajempi kuoro. Tuolloin – vuonna 1921 – kuorotoiminta Oulussa oli jokseenkin vähäistä. Uutta Ynnin kuoroa johtamaan lupautui juuri Ouluun muuttanut, pätevänä kuoromiehenä tunnettu kansakoulunopettaja Janne Hapuoja. Kuoro sai nimen NMKY:n Nuorten Sekakuoro ja ensi esiintyminen oli NMKY:n 25-vuotisjuhlassa. Samana keväänä kuoro piti lauluillan yhteislyseolla. Vaikka kuoro oli ehtinyt harjoitella vain muutaman kuukauden, sai se myönteistä ja kannustavaa tunnustusta. Kuoro aloitti 25 laulajalla ja seuraavana syksynä laulajamäärä oli jo 40. Kuoron ohjelmisto koostui pääasiassa hengellisestä ja isänmaallisesta kuoromusiikista. Kuoro hoiti myös kirkkokuoron tehtäviä viidentoista vuoden ajan.
Hapuoja oli kunnianhimoinen kuoronjohtaja, joka tähtäsi laajempien kuoroteosten harjoittamiseen ja esittämiseen. Jo vuonna 1923 kuoro esitti kaksi kertaa Cherubinin Requiemin. Askel askeleelta noustiin: Gounodin Gallia, Bachin Jeesu aarteheni ja Kristus kuolon kahleissa. Händelin Messias saatiin esityskuntoon vuonna 1928. Solisteina olivat tällöin rouva Anni Hapuoja, rouva Anni Halla, miesäänissä johtaja G Pettersson ja pastori V Forsman. Lehtiarvostelussa sanottiin mm: “Kokonaisuutena oli esitys sangen mieltäylentävä ja on tästä luonnollisesti suurin kiitos tuleva NMKY:n Nuorten kuorolle ja sen tarmokkaalle johtajalle J. Hapuojalle, jotka ovat uhranneet paljon työtä ja vaivaa valmistaessaan oululaisille ehdottomasti nautintorikkaimman musiikkitilaisuuden, mitä täällä on pitkään aikaan ollut.”
Laajentaakseen kuoroa Hapuoja oli ottanut mukaan myös NMKY:n ulkopuolisia henkilöitä. Muun muassa tämä aiheutti kiistaa ylläpitäjän kanssa ja niinpä Hapuoja erosi keväällä 1929 ONMKY:stä. Kuorolaiset seurasivat johtajaansa ja niin kuoro aloitti itsenäisen taipaleen ilman taustajärjestöä ja tukea.